Woning Sneek

  • Nieuwe woonfunctie in voormalig industriepand.

In het hoofdgebouw van de voormalige drukkerij Flach te Sneek heb ik voor mijn opdrachtgevers deze woning ontworpen.

Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was het behouden van het industriƫle karakter van het pand. De nieuwe indeling voegt zich in het bestaande stramien waardoor karakteristieke elementen, als de staalconstructie en de balkenplafonds het beeld bepalen. De woning bevindt zich geheel op de eerste verdieping van het gebouw.

Centraal in het huis heeft de keuken een voorname plek gekregen passend bij de rol van deze ruimte in het leven van de gebruikers. Deze positie wordt versterkt door de plaatsing van een verhoogde lichtstraat, de nieuwe achtergevel en de openslaande deuren naar het terras.

Haaks op de verbindende as die de entree, de keuken en terras verbindt ligt een andere as met daaraan de slaapkamers. Zo is er een subtiele overgang gemaakt met betrekking tot privacy. Door de gevel terug te laten springen en het terras te voorzien van een grote luifel, is er een plek gemaakt om beschut buiten te kunnen zitten. De relatie tussen binnen en buiten wordt hierdoor versterkt.