Woning Oosthem

  • Nieuwbouw woning langs de oude middelzeedijk.

  • i.s.m. Architectenbureau S.R. van der Berg

De prachtige omgeving vormde de inspiratie voor het ontwerp van deze woning. Het gebouw bestaat uit een simpel hoofdvolume met een zadeldak zoals in de omgeving gebruikelijk. Passend bij het langgerekte kavel strekt het volume zich in de noord-zuid richting en net als de bestaande woning richt het zich op het zuiden: op de kant van het Pikemar. De verlenging van de kap richting het zuiden creƫert een overstek waarmee de oriƫntatie en de connectie met het meertje wordt versterkt. Het overstek dient behalve als zonwering ook als overkapping voor het terras. De aanbouw ligt in het verlengde van het hoofdvolume en volgt in zijn vormentaal het hoofdvolume. Het onderscheidt tussen hoofdvolume en aanbouw wordt gemaakt door dit volume terug te leggen. Aan de oostkant(wegkant) lijnt dit mooi met de overdekte entree en aan de westkant volgt deze terugligging de bestaande vorm van het perceel en de naastgelegen slootswal. De carport volgt in deze reeks. Zonnepanelen zijn alleen toegepast op het dak van de aanbouw.



De materialen van het gebouw sluiten aan bij het landelijke karakter van de plek, de ruigte en de openheid van het omliggende weidelandschap en de twee meertjes. Het gebruik van riet voor de daken maakt de connectie met deze unieke plek vlak achter de rietkragen van het meertje. Voor de gevels is gekozen voor een open houten gevelbekleding van Capecod. Deze planken met een rhombus profilering worden horizontaal toegepast om de lengterichting van het ontwerp en het perceel te benadrukken. De zwarte kleur van deze planken geven het gebouw een wat ruig uiterlijk, type schuurwoning, en contrasteren mooi bij het rietdak en de witte boeidelen. De hardhouten constructie van de overstekken complementeren dit beeld van de schuurwoning en maken op een subtiele manier een overgangszone tussen gebouw en landschap. De voorgetrokken en geprepatineerde zinken nok, gemoffeld aluminium kozijnen en waterslagen complementeren het gebouw op een moderne manier.