Appartementen Sneek

  • Energie-neutrale functiemix in historisch centrum.

De eerste en tweede verdieping van dit grachtenpand hebben een grote verbouwing ondergaan. Deze woning in het winkelcentrum van de historische binnenstad van Sneek was in zeer slechte staat. Bij een eerdere renovatie is met het aanbrengen van een staalconstructie de veiligheid voor het gebruik van de winkel op de begane grond gewaarborgd. De verdiepingen daarboven zijn echter vele jaren niet gebruikt en onbewoonbaar geraakt.

De plannen voor dit pand gaan uit van een grote mate van flexibiliteit in toekomstig gebruik. Wonen en werken behoren tot de mogelijkheden, maar ook verschillende functiemixen in combinatie met horeca. Het ontwerp kenmerkt zich door behoud van het unieke karakter als grachtenpand, en de ambitie voor een energie-neutrale herbestemming.

Ondanks de zeer slechte staat van het pand hebben we veel hout waaronder prachtige oude balken en mooie vloerplanken kunnen hergebruiken in de nieuwe plannen. Ook het decoratieve stucwerk plafond in de achterkamer is behouden om samen met nieuwe materialen een harmonisch geheel te vormen.

De vele niveauverschillen worden overbrugd met een nieuw trappenhuis, wat het pand meteen geschikt maakt voor toekomstige wisselingen van gebruik. Met diverse lichtschachten en vides voor daglicht, wordt de eerste verdieping extra aantrekkelijk gemaakt. Op de tweede verdieping is het nuttige oppervlak flink vergroot door midddel van aanbouwen en uitbouwen.